Önce İyilik Derneği; haydi bir dernek kuralım arzusu ile kurulmuş bir dernek değildir. Her şey 2019 yılında pandemi döneminde Covid-19 hastalığının tün dünyada ve Türkiye’mizde hayatı tehdit altına aldığı aldığı için camilerde, konferans salonlarında vb. toplu yerlerde sağlık sebebi ile Konya Karatay Vaizesi Fatma Hale Sağım’ın vaazlarını yapamaz olduğu instagramda @vaize_fatmahalehoca sayfasını açıp sohbet ve ders yapmasıyla başladı.
Fatma Hale Sağım dernek kuruluş aşaması için şunları söylüyor;
“Bu dernek tüm kalbimle inanıyorum ki Allah-u Teâlâ hazretlerinin derslerime, sohbetlerime katılan hanımlarla benim samimiyetimizi sınamak için kurdurmuş olduğu bir dernek. Bu dernek, kimsenin aklının ucundan dahi geçmez iken ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin dualarının sonucu oluşan bir dernek. Rabbimize hamdederiz. Umarız ki; Allah-u Teâlâ’nın katındaki yerini merak ediyorsan, seni ne ile meşgul ettiğine bak buyuran, Ataullah İskenderi hazretlerinin, Hikem-i Ataiyye’sinde buyurduğu müjdeye mazhar olabilmemiz için; Rabbimizin bizi kendisinin konuşlandırdığı bir dernek… Zannımız üzere Rabbim merhamet etsin.”
Önce İyilik Derneği aynı Hacıveyiszade mübareğin ve Gönenli Mehmed Efendi’nin, Hasan Hüseyin Varol’un uyguladıkları irşat ile birlikte hizmet yolunu takip eden, o büyükleri örnek alan bir dernektir.
Korona hastalığının sadece sağlığımızı değil, ekonomimizi tehdit ettiği dönemde birçok işyeri kapandı. İnsanların ekonomik olarak zorlandığı bu dönemde dersler evlerden online yapılacağı için ihtiyaç sahibi bir çok aile, evlatlarına tablet alamamıştı. Önce İyilik Derneği’nin ilk hizmete çocuklarımızın eğitiminin sekteye uğramaması için durumu olmayan ailelerin çocuklarına tablet alarak başlamıştır. Sadece okullardaki öğrencilere değil, Kur’an kursu öğrencileri için de aynı hizmeti verildi.
Derneğimizin adını “Önce İyilik” koyduk. Çünkü insanlara “namazını kıldın mı, orucunu tuttun mu?” demeden önce “Karnın aç mı? Ne derdin var, sana nasıl yardım edebilirim?” diye sormak, Müslümanın birinci vazifesi… İrşat beraberinde gelir. İnsanlara, kulluklarının hesabını ise Allah Teâlâ sorar.
Parolamız: “Kötülükleri bitiremeyiz, ama iyilikleri çoğaltabiliriz.” Sezai Karakoç’un sözü oldu.